All posts by ENERO

#EURegionsWeek

Cea de-a 19-a ediție a European Week of Regions and Cities, eveniment dedicat politicilor de coeziune a UE va avea loc la Bruxelles, în perioada 11-14 octombrie 2021. Conferința urmărește să încurajeze dialogul cu privire la provocările comune și schimbul de idei privind identificarea soluții posibile și, în același timp, pentru a facilita cooperarea și schimbul de experiențe între regiunile Uniunii Europene. Dintre titlurile webinar-iilor am selectat doar cateva ce vizeaza teme conexe proiectului TRECE:

Empowering citizens in the energy transition – Local collective-action initiatives in Europe 
https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/UGxhbm5pbmdfNjMxMTM1
How to assist and engage people during the COVID-19 pandemic using technology
https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/UGxhbm5pbmdfNjMwOTYw
Tackling energy and mobility poverty for an inclusive green transition
https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/UGxhbm5pbmdfNjMxMjk2

Fisa primei mese rotunde SMAFIN “SOLUȚII DE FINANȚARE PENTRU RENOVAREA ENERGETICĂ A CLĂDIRILOR”

Joi 15 Aprilie 2021 a avut loc prima conferinta la nivel national din cadrul proiectului SMAFIN, organizata de Asociatia Cluster Pro-nZEB si Asociatia Enero in parteneriat cu Guvernul României – Departamentul de Dezvoltare Durabilă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Ca urmare a acestei mese rotunde organizatori impreuna cu invitatii speciali au creat o fisa de concluzii si idei care sa stea la baza urmatorilor pasi de intreprins in domeniu. Puteti accesa fisa aici.

Prima Masa rotunda SMAFIN

Primul eveniment tip masa rotunda din cadrul proiectului SMAFIN va a vea loc pe 15 Aprilie 2021 incepand cu ora 10.00, online si va fi transmis live pe pagina de Facebook de catre Financial Inteligence.

Conferinta are ca tema “Solutii de finantare pentru renovarea energetica a cladirilor”, tema ce va fi abordata in sesiunea plenara, precum si alte trei subiecte conexe ce vor face obiectul unor sesiuni tematice paralele.

Printre participantii confirmati ce vor sustine aceasta masa rotunda ii mentionam pe:

 • Laszlo Borbely, Consilier de Stat la cabinetul Prim-Ministrului, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului
 • Tudor Constantinescu, Consilier Principal al Directorului General pentru Energie, Comisia Europeană
 • Stefania Racolta-Cruceru, Departamentul pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice, BERD
 • Teodora Preoteasa, Director General Programare și Coordonare Sistem, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
 • Marin Țole, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
 • Cristina Prună, Membru al Parlamentului României, Vice-Președinte al Camerei Deputaților, Vice-Președinte al Comisiei pentru Industrie și Servicii a Camerei Deputaților
 • Horia Petran, Președinte Cluster Pro-nZEB, partener în proiectul SMAFIN
 • Mihai Tudorancea, Director General, TUD Group
 • Ion Dogeanu, Director Executiv, AEEPM
 • Andrei Ceclan, Președinte, Asociația Auditorilor și Managerilor Energetici din România, SAMER
 • Carmen Pavel, Președinte, Asociația ESCOROM a Societăților de Servicii Energetice din Romania
 • Oana Mogoi, Sector Head – Utilities & Natural Resources, ING Bank România
 • Adrian Ghiță, Director Executiv, Fondul Român pentru Eficiența Energetică – FREE
 • Dumitru Chisăliță, Președinte, Asociația Energia Inteligentă
 • Manuela Drăghicescu, SUNE
 • Sergiu Oprescu, Președinte Executiv Alpha Bank România
 • Mark Velody, GEFF Project Manager, România – Facilitatea BERD de Finanțare a Economiei Verzi în Romania, Tractebel
 • Monica Ardeleanu, Director Cercetare&Dezvoltare, Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC)
 • Mihai Mereuță, Președinte, Liga HABITAT
 • Luminița Bălălău, Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului
 • Timea Farkaș, Expert, SERVELECT ESCO
 • Carmen Iliescu, Direcția Generală Dezvoltare Regională și Infrastructură, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
 • Camelia Rață, Expert Național, proiectul EUCF European City Facility
 • Sorin Elisei, DELOITTE CONSULTANCY
 • Adrian Teban, Președinte, Asociația Orașelor din România – AOR
 • Jean-François Marchand, Senior Partner ENERGINVEST, Președinte al Asociației Belgiene a Companiilor ESCO
 • Remon Zakaria, Director Asociat, Departamentul Eficiență Energetică și Schimbări Climatice, BERD

Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina proiectului sau website-ul proiectului www.smafin.eu

Eveniment organizat în cadrul proiectului SMAFIN cu sprijinul Guvernului României – Departamentul de Dezvoltare Durabilă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Plenara EEFIG 2021

EEFIG Plenary Meeting

EEFIG organizează următoarea plenară anuală în 9-10 februarie 2021 în format virtual. In aceasta intalnire se vor discuta rezultatele diferitelor activități în 2020 și se vor  elabora strategiile de lucru în 2021 si pentru atingerea obiectivului stabilit pentru 2030.

Prin „Valul de renovări ale clădirilor” (Renovation Wave) anunțat în octombrie anul trecut, Comisia Europeană își propune să dubleze ratele de renovare în următorii zece ani și să se asigure că renovările conduc la eficiență energetică. Renovarea va spori calitatea vieții pentru persoanele care locuiesc sau utilizează aceste clădiri, va reduce emisiile de gaze cu efect de seră din Europa, va stimula digitalizarea și va îmbunătăți refolosirea și reciclarea materialelor. Cu toate acestea, renovarea clădirilor este unul dintre sectoarele care se confruntă cu cel mai mare deficit de investiții din UE. Comisia estimează că sunt necesare aproximativ 275 miliarde EUR de investiții suplimentare pe an. În acest context, EEFIG va juca un rol cheie în activarea finanțării din sectorul privat prin identificarea celor mai bune practici și a abordărilor inovatoare și ajutând volumul de finantari sa creasca.

Grupul Instituţiilor Financiare pentru Eficienţă Energetică (Energy Efficiency Financial Institutions Group- EEFIG) a fost înfiinţat de DG Energie şi UNEP FI în 2013. Este un grup de lucru din care fac parte instituţii financiare private şi publice, precum şi reprezentanţi ai industriei, şi experţi în domeniul eficienţei energetice.  EEFIG şi-a propus ca obiectiv să răspundă provocărilor existente în legătură cu asigurarea unei finanţări adecvate şi pe termen lung pentru proiectele de eficienţă energetică legate de clădiri, dar şi în domeniul industrial.

Pentru detalii si inscrieri accesati linkul

Strategia Naţională de Renovare pe Termen Lung publicata in Monitorul Oficial

Strategia Naţională de Renovare pe Termen Lung pentru sprijinirea renovării parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice, cât și private, și transformarea sa treptată într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonat până în 2050, aprobată prin HG nr. 1034/27.11.2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1247, Partea I, iar Anexa la HG în Monitorul Oficial al României nr. 1247 bis, Partea I. (https://gov.ro/ro/print?modul=subpagina&link=nota-de-fundamentare-hg-nr-1034-27-11-2020#null).   Astfel România asigură cadrul strategic pentru renovarea parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, publice și private, aliniat cu cerințele prevăzute prin Directiva 2018/844/UE, cu obiectivele europene stabilite prin inițiativa Comisiei Europene „Valul de renovări ale clădirilor” și strategiile privind clima.

Conferința ”Finanţarea eficienţei energetice în România, Ungaria şi Bulgaria”

Conferința ”Finanţarea eficienţei energetice în România, Ungaria şi Bulgaria”

Joi, 1 Februarie 2018, incepînd cu ora 9:00, la hotelul Sheraton, Agenția Executivă pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (EASME), organizează conferința ”Finanţarea eficienţei energetice în România, Ungaria şi Bulgaria”.

Acest eveniment are scopul de a împărtăși cele mai bune practici din România, Ungaria și Bulgaria, precum și alte țări cu privire la modul în care pot fi finanțate investițiile în eficiența energetică. Aceasta include utilizarea de fonduri private și instrumente financiare inovatoare, în special în sectoarele construcțiilor și industriei.

Este anunțată prezența unor vorbitori foarte importanți, mai multe amănunte, precum și formularul de înscriere, putând fi găsite pe pagina web a evenimentului:

https://ec.europa.eu/energy/en/events/financing-energy-efficiency-romania-hungary-and-bulgaria

EU-MERCI Comunicat de presa Octombrie 2017

EIEEP – Platforma europeană de Bune Practici privind Eficiența Energetică: Platforma dedicată Bunelor practici din domeniul Eficienței Energetice, în principalele sectoare industriale, a fost lansată

Noua secțiune a site-ului este o unealtă folositoare pentru găsirea oportunităților de investiții

 

București, 09.10.2017 – Încurajați raspândirea de ”Bune Practici” printre companii, cu efecte pozitive în ceea ce privește competitivitatea, mediul și impactul social. Acestea sunt beneficiile pe care EU-MERCI le promovează printre stakeholderii din sectorul industrial, odată cu lansarea EIEEP – Platforma europeană de Bune Practici privind Eficiența Energetică (http://www.eumerci-portal.eu/).

 

Consorțiul EU-MERCI a analizat ”Cele mai bune practici” existente oferite de diverse platforme și a dezvoltat o bibliotecă unde se pot căuta ”Bune Practici” pentru fiecare fază a procesului tehnologic aferent principalelor sectoare industriale și o Bază de Date unde se pot face cercetari în funcție de aria de interes (cum ar fi: mărimea companiei, țara, anul implementării, schema de referință, etc)

EIEEP conține date agregate de la implementarea reală a mii de proiecte de eficiență energetică din mai multe sectoare industriale, furnizate de ”Facilitatorii” EU-MERCI, adică de către partenerii care au acces la bazele de date cu proiectele de eficiență energetică implementate la nivel național în țările lor (Austria, Italia, Polonia și Marea Britanie).

Mulțumită EIEEP, cele mai promițătoare proiecte de eficiență energetică implementate, pot fi identificate și replicate de alți antreprenori. Astfel de date, împreună cu informațiile venite de la cele mai bune practici sugerate de BREF-uri la nivelul UE și de către alte platforme internaționale, sunt folosite pentru a obține ”Bunele Practici” acestea reprezentând ”o tehnică sau o metodologie care, prin experiență și cercetare s-a dovedit a duce la rezultatul dorit într-un mod sustenabil”.

Pentru fiecare ”Bună Practică”, se poate descărca un document ce conține descrierea măsurii de eficiență energetică adoptată și diverși indicatori economici, folositori pentru a înțelege dacă măsura poate fi aplicată de o anumită companie, pentru diverse procese tehnologice. ”Bunele Practici” au fost identificate în următoarele sectoare: Aluminiu, Chimie, Ciment, Ceramică, Cocs & Petrol, Cupru, Agroalimentar, Siderurgie, Mașini-unelte, Celuloză&Hârtie.

Proiectul EU-MERCI a fost creat cu scopul de a promova și facilita implementarea proiectelor de eficiență energetică în industrie prin selectarea și diseminarea celor mai bune tehnologii și politici în domeniu. Finanțat în cadrul Programului Orizont 2020 (Nr. 693845), EU-MERCI, pe baza analizei aplicațiilor reale din domeniu, evaluează de asemenea eficiența politicilor și aranjamentelor care sprijină eficieința energetică în industrie (așa cum prevede art. 7 al Directivei 2012/27/EU privind mecanismele obligatorii pentru eficiență energetică).

Partenerii proiectului sunt: Ricercasul Sistema Energetico, Italia (RSE); JIN Climate and Sustainability, Olanda (JIN); Center for Renewable Energy Sources and Saving, Grecia (CRES); Polish National Energy Conservation Agency, Polonia (KAPE); Austrian Energy Agency, Austria (AEA); Federazioneitaliana per l’usorazionaledell’energia, Italia (FIRE); Carbon Trust, UK (Carbon Trust); Black Sea Energy Research Centre, Bulgaria (BSERC); Energy Restructuring Agency, Slovenia (ApE); Spread European Safety SPES GEIE (SPES); Centru prntru Promovarea Energiei Curate și Eficiente în România, România (ENERO).

EU-MERCI este de asemenea susținut de diverse organizații guvernamentale, industriale, din domeniul protecției mediului, precum și de organizații ale utilizatorilor finali din domeniul energiei.

Contact:

Grig MoldoveanuProject Manager – ENEROWebsite:

www.enero.ro

www.eumerci.eu

 

Telefon: 021.665.26.05

Email:

grig.moldoveanu@enero.ro

info@eumerci.eu