Proiectul BIOPLAT-EU, oportunități de valorificare a terenurilor marginale, subutilizate și contaminate prin proiecte de bioenergie
Directiva europeană privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (REDII) identifică șase domenii principale de acțiune iar dintre ele se referă la promovarea durabilității producției și utilizării bioenergiei în UE. Terenurile marginale, subutilizate și contaminate (MSC) nu pot fi folosite pentru producția de alimente/furaje sau în scopuri recreative și de conservare, dar în unele cazuri, ele păstrează totuși calitatea de a produce biomasă nealimentară pentru bioenergie. Rezultatele proiectelor anterioare finanțate de UE au demonstrat viabilitatea utilizării acestor terenuri pentru producția durabilă de biomasă.
In prezent, in cadrul programului de cercetare European Horizon 2020, se deruleaza proiectul “Promovarea utilizării sustenabile a terenurilor neutilizate pentru producerea de bioenergie, prin intermediului unei platforme web pentru Europa” – BIOPLAT-EU coordonat de WIP Energii Regenerabile din Munchen, Germania și având ca partener român Centrul pentru Promovarea Energiei Curate și Eficiente în România ENERO, proiect care se urmărește promovarea utilizării terenurilor marginale, subutilizate și contaminate pentru cultivarea de biomasă pentru energie (www.bioplat.eu)
BIOPLAT-UE produce un instrument informatic ce utilizeaza teledetecție satelitară și o bază de date cu hărți GIS ale terenurilor care sunt disponibile pentru proiecte de producere a biomasei pentru energie.
Instrumentul informatic evaluează sustenabilitatea proiectului pentru diferite lanțuri valorice de producere a bioenergiei pe terenuri MSC, utilizând 8 indicatori de mediu, 4 indicatori sociali și 5 indicatori tehnico-economici.
Sunt elaborate atât o harta pan-europeana a terenurilor MSC, cat si harti mai detaliate, la nivelul unor județe-studii de caz (pentru Romania: zona minieră Oltenia, unde apar terenuri disponibile prin reducerea activităților miniere și județul Bacău)
Prin accesarea hărților GIS, instrumentul informatic va permite oricărei persoane interesate să caute terenuri MSC în Europa la nivelul unei regiuni selectate si va oferi utilizatorului date despre aceste terenuri, cum ar fi specificațiile agronomice și climatice și, în consecință, ce tip de biomasă poate fi plantată pe aceste terenuri. Instrumentul va permite apoi evaluarea aspectelor de durabilitate de mediu, sociale și tehnico-economice ale unui anumit lanț valoric.
În cele din urmă, proiectul BIOPLAT-UE va oferi suport tehnic părților interesate cu privire la aspecte legate de producția și prelucrarea biomasei, accesul pe piață, accesul la finanțare etc, prin intermediul a două analize de fezabilitate pilot.
Pentru mai multe informatii despre proiect accesati https://bioplat.eu si https://www.youtube.com/watch?v=hGNxq7Zs0BE&feature=youtu.be