Proiectul “Instruire pentru abilitarea consumatorilor de energie” (acronim TRECE), co-finanțat prin programul ERASMUS +, a început in octombrie 2019 și se va încheia la finalul anului 2021. Este derulat de către un consorțiu de 5 parteneri europeni (din Spania, Romania, Bulgaria, Grecia și Slovenia), coordonat de SGS TECNOS Spania, partenerul român în proiect fiind ENERO – Centrul pentru Promovarea Energiei Curate și Eficiente în România.
Principalul obiectiv al proiectului TRECE este acela de a crea un program de instruire pentru persoanele și organizațiile active în domeniul social și pentru autoritățile locale, care să le permită acestora să îi ajute pe acei membri ai societății care se află în situație de risc de sărăcie energetică.
Acest program de instruire abordează sărăcia energetică prin implicarea activă a cetățenilor și a agenților sociali în identificarea și aplicarea soluțiilor de eficientizare e consumului de energie, precum și prin adaptarea informațiilor la caracteristicile utilizatorilor, asigurând acceptabilitatea, participarea activă si aplicabilitatea.
Proiectul TRECE are o abordare de tipul” formarea formatorilor”, prin crearea programului de instruire și punerea la dispoziție a acestuia pe o platforma MOOC (Massive Open Online Courses), de unde agenții sociali și autoritățile publice îl pot disemina cu ușurință către grupurile țintă.
Tematicile abordate în cadrul acestui program de instruire, stabilite de partenerii din proiect prin consultarea cu reprezentanți ai agenților sociali și cu cei ai grupurilor țintă, sunt:
- Măsuri de economisire a energiei și măsuri de interpretare a consumului de energie
- Aparate și echipamente eficiente energetic
- Furnizorii de energie și facturarea
- Instrumente și soluții TIC din tehnologia informatiilor si comunicatiilor pentru eficiența energiei acasă
- Sursele regenerabile de energie și schimbările climatice
- Subvenții pentru persoanele expuse riscului de sărăcie energetică
Ca urmare a activităților derulate în proiect, se urmărește schimbarea comportamentului consumatorilor pentru a crește eficiența energetică a gospodăriilor lor și pentru a își reduce consumul de energie si astfel valoarea facturilor furnizorilor de energie, dar si emisiile de CO2.
